Årets Offentliga Ekokock 2025

Anmäl dig till årets godaste tävling

Årets Offentliga Ekokock handlar om mer än att laga mat till större sällskap – det handlar om att inspirera en hel bransch och visa vägen för framtidens gastronomi. Visa vad du går för och övertyga styrgruppen om att just du är en av de fyra finalisterna!

Hylla och främja hållbar matlagning i Sverige

Syftet med Årets Offentliga Ekokock är att öka medvetenheten och kunskapen om ekologiska livsmedel inom svensk food service. Genom att arrangera denna årliga tävling strävar vi efter att främja användningen av lokala ekologiska och säsongsbetonade råvaror, minimera matsvinn, uppmuntra till kreativa lösningar för avfallshantering samt inspirera till energieffektiva och vattenbesparande matlagningstekniker.

Vi stödjer en hållbar utveckling inom gastronomi genom att sätta miljövänliga metoder i fokus.

Final på Malmömässan 19 november

Tävlingen är uppdelad i två delar. Kvalificering till finalplats och final. Tävlingen börjar med en deltävling där deltagarna kvalificerar sig för finalen.

Faserna är noggrant utformade för att testa olika aspekter av hållbar matlagning, från användning av ekologiska ingredienser till minimering av matsvinn. Var del poängsätts av Årets Offentliga Ekokocks styrgrupp, de fyra med högst poäng tävlar emot varandra i finalen på Malmömässan 19 november 2025.

Tidsplan

30 maj kl 23:55, kvalificering

Tävlingsbidrag, inklusive recept, bilder och besvarade frågor, ska vara oss tillhanda senast den

15 juni

Kvalificerade finalister meddelas om avancemang.

19 november, final

Malmömässan, Malmö i samband med Nordic Organic Food Fair.

1 december, uppföljningsmöte

Finalisterna blir inbjudna till ett uppföljningsmöte där tävlingens utfall och framtida möjligheter diskuteras.

Anmälan

1. Kontaktinfo och frågor

2. Kvalificeringsbidrag

Till kvalificeringsbidraget, som ligger till grund för urvalet, till de eftertraktade platserna i finalen behöver du skicka in följande:

Ett recept med bilder på lagad rätt 

Du förväntas skapa och presentera med bild ett recept för en hållbar, näringsrik och smakfull lunchrätt anpassad för skola eller förskola.

Rätten ska vara ekologisk, balanserad och genomförbar i ett offentligt kök med de resurser och krav som finns i storkök.

Utförliga instruktioner finner du i tävlingsinformationen

3. Bild på deltagaren

En nyligen tagen bild på deltagaren, tagen i liggande (horisontellt) och stående (vertikalt) format som kan publiceras och användas i samband med tävlingen (totalt 2 bilder).

4. Maila bilder och recept till:

Exempelbild
Tallriksbild från sida
Exempelbild
Tallriksbild från ovan
Exempelbild
Nytagen porträttbild
Föregående bild
Nästa bild

Genom att skicka in ditt bidrag godkänner du att vi, eller en tredje part, har rätt att publicera inskickade recept, bilder och citat från dina svar på frågorna för marknadsföringssyften av tävlingen.

Årets Ekokock arrangeras av Ekomatcentrum och är en plattform som inspirerar till hållbar matlagning och förändring inom gastronomin och dess bransch.

Kontakt