Syftet med Årets Ekokock är att öka medvetenheten och kunskapen om ekologiska livsmedel inom den svenska restaurangbranschen. Genom att arrangera denna årliga tävling strävar vi efter att främja användningen av lokala ekologiska och säsongsbetonade råvaror, minimera matsvinn, uppmuntra till kreativa lösningar för avfallshantering samt inspirera till energieffektiva och vattenbesparande matlagningstekniker.
Vi stödjer en hållbar utveckling inom gastronomi genom att sätta miljövänliga metoder i fokus.
Tävlingen är uppdelad i två delar. Kvalificering till finalplats och final. Tävlingen börjar med en deltävling där deltagarna kvalificerar sig för finalen.
Faserna är noggrant utformade för att testa olika aspekter av hållbar matlagning, från användning av ekologiska ingredienser till minimering av matsvinn. Var del poängsätts av Årets Ekokocks styrgrupp, de fyra med högst poäng tävlar emot varandra i finalen på Kistamässan 13 november 2025.
Sista dag att anmäla sig och slutföra uppgifterna i kvalificering tävlingen. Vi tittar löpande på inskickade bidrag.
Kvalificerade finalister meddelas om avancemang.
Tävlingsmanual för final 13 november skickas ut till de fyra finalisterna.
Finalisterna presenteras i pressmeddelande tillsammans med Nordic Organic Food Fair och på sociala medier.
Till kvalificeringsbidraget, som ligger till grund för urvalet, till de eftertraktade platserna i finalen behöver du skicka in följande:
Du förväntas skapa och presentera ett recept för fyra personer på en ekologisk varmrätt. Receptet ska innehålla minst en ekologisk animalisk biprodukt som vi i vår vardag inte brukar använda samt minst en svensk ekologisk baljväxt.
Utförliga instruktioner finner du i tävlingsinformationen
Frågor kring dig, din yrkesmässiga bakgrund och dina tankar kring hållbar, ekologisk och cirkulär matlagning.
Årets Ekokock arrangeras av Ekomatcentrum och är en plattform som inspirerar till hållbar matlagning och förändring inom gastronomin och dess bransch.