Anmäl dig till årets viktigaste tävling

Årets Ekokock handlar om mer än att laga mat – det handlar om att inspirera en hel bransch och visa vägen för framtidens gastronomi. Visa vad du går för och övertyga styrgruppen om att just du är en av de fyra finalisterna!

Hylla och främja hållbar matlagning i Sverige

Syftet med Årets Ekokock är att öka medvetenheten och kunskapen om ekologiska livsmedel inom den svenska restaurangbranschen. Genom att arrangera denna årliga tävling strävar vi efter att främja användningen av lokala ekologiska och säsongsbetonade råvaror, minimera matsvinn, uppmuntra till kreativa lösningar för avfallshantering samt inspirera till energieffektiva och vattenbesparande matlagningstekniker.

Vi stödjer en hållbar utveckling inom gastronomi genom att sätta miljövänliga metoder i fokus.

Final på Kistamässan 13 november

Tävlingen är uppdelad i två delar. Kvalificering till finalplats och final. Tävlingen börjar med en deltävling där deltagarna kvalificerar sig för finalen.

Faserna är noggrant utformade för att testa olika aspekter av hållbar matlagning, från användning av ekologiska ingredienser till minimering av matsvinn. Var del poängsätts av Årets Ekokocks styrgrupp, de fyra med högst poäng tävlar emot varandra i finalen på Kistamässan 13 november 2025.

Tidsplan

31 mars kl 23:59

Sista dag att anmäla sig och slutföra uppgifterna i kvalificering tävlingen. Vi tittar löpande på inskickade bidrag.

16 april

Kvalificerade finalister meddelas om avancemang.

30 april

Tävlingsmanual för final 13 november skickas ut till de fyra finalisterna.

Maj, vecka 21

Finalisterna presenteras i pressmeddelande tillsammans med Nordic Organic Food Fair och på sociala medier.

Anmälan

1. Namn och motivering

2. Kvalificeringsbidrag

Till kvalificeringsbidraget, som ligger till grund för urvalet, till de eftertraktade platserna i finalen behöver du skicka in följande:

Ett recept med bilder på lagad rätt 

Du förväntas skapa och presentera ett recept för fyra personer på en ekologisk varmrätt. Receptet ska innehålla minst en ekologisk animalisk biprodukt som vi i vår vardag inte brukar använda samt minst en svensk ekologisk baljväxt.

Utförliga instruktioner finner du i tävlingsinformationen

Personlig presentation

Frågor kring dig, din yrkesmässiga bakgrund och dina tankar kring hållbar, ekologisk och cirkulär matlagning. 

Se frågeformulär​

Dokumenten ifylles och mailas till

Exempelbild
Tallriksbild från sida
Exempelbild
Tallriksbild från ovan
Exempelbild
Nytagen porträttbild
Föregående bild
Nästa bild

Dokument

Årets Ekokock arrangeras av Ekomatcentrum och är en plattform som inspirerar till hållbar matlagning och förändring inom gastronomin och dess bransch.

Kontakt