Syftet med Årets Ekokock är att öka medvetenheten och kunskapen om ekologiska livsmedel inom den svenska restaurangbranschen. Genom att arrangera denna årliga tävling strävar vi efter att:
• Främja användningen av lokala ekologiska och säsongsbetonade råvaror. Minimera matsvinn och uppmuntra till kreativa lösningar för avfallshantering.
• Inspirera till energieffektiva och vattenbesparande matlagningstekniker.
• Stödja en hållbar utveckling inom gastronomi genom att sätta miljövänliga metoder i fokus.
Cirkulär ekonomi är det centrala temat i finalen och finalisterna behöver visa hur de kan laga cirkulärt och hållbart. Att optimera användningen av resurser och använda ekologiska biprodukter samt även ingredienser från stadsmiljöodlingar, för att betona vikten av urbana grönområden och lokal produktion.
Menyn ska bestå av två rätter: en förrätt och en huvudrätt.
Hemlig låda
Två primära proteiner från vilt. Ett kompletterande protein. Tre grönsaker. Ett stärkelse eller ett sädesslag. Två andra ingredienser. Alla dessa ingredienser måste användas i menyn.
Att minimera svinn är en viktig del av Årets Ekokock. Finalisterna förväntas planera sina rätter noggrant, använda hela råvaror och överblivna rester på ett kreativt sätt.
Finalisterna ska sträva efter att minska sin resursförbrukning genom att använda matlagningstekniker och köksutrustningen smart och medvetet.
Årets Ekokock är uppdelad i två olika faser som utmanar deltagarna att visa sina kulinariska färdigheter och deras förmåga att skapa hållbara och innovativa rätter.
Tävlingen börjar med deltävlingar där deltagarna kvalificerar sig för finalen. Faserna är noggrant utformade för att testa olika aspekter av hållbar matlagning, från användning av ekologiska ingredienser till minimering av matsvinn.
Var del poängsätts av Årets Ekokocks styrgrupp, de fyra med högst poäng tävlar emot varandra i finalen på Kistamässan i Stockholm den 13 november 2025.
De fyra tävlande som har högst poäng från deltävlingen går vidare till finalen, där de ställs inför ännu större utmaningar. Poängen ligger även till grund för startordningen och totala tiden för matlagning under finalen.
Finalen sker på Kistamässan med publik och specialbyggda kök under andra dagen på Nordic Organic Food Fair.
Kock #1 startar 10:30 och får 2h 30min tävlingstid.
Kock #2 startar 10:55 och får 2h 25min tävlingstid
Kock #3 startar 11:20 och får 2h 20min tävlingstid.
Kock #4 startar 11:45 och får 2h 15min tävlingstid.
Startordningen och den totala matlagningstiden för varje finalist bestäms av deras placering i deltävlingen. Den finalist som kvalificerat sig med högst poäng får den längsta tillagningstiden och startar först.
Varje finalist får 20 minuter för menyskrivning och förberedelse innan matlagningen börjar. Uppläggning och servering sker i fönster om 10 minuter för varje rätt, med start 20 minuter innan den totala matlagningstiden är slut.
Årets Ekokock arrangeras av Ekomatcentrum och är en plattform som inspirerar till hållbar matlagning och förändring inom gastronomin och dess bransch.